Godis

Chokladfudge
Ca 35 bitar
50 gram smör
4 dl socker
½ dl kakao (mörk av god kvalité)
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
1 tsk vaniljsocker OBS! i slutet du fudgen stått 5 min efter kokningen
Gör så här:
·         Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla ingredienserna utom vaniljsockret och koka ca 30 min. Rör med lugna tag emellanåt så att det inte fastnar i botten. Har du kökstermometer låt massan koka upp till 120 grader. Gör annars kulprovet:
Doppa en tesked smet i ett glas kallt vatten och känn om smeten kan formas till en kula. Koka annars lite till.
·         Dra kastrullen från värmen, låt stå 5 min. Rör ned vaniljsockret och häll upp smeten på ett vikt bakplåtspapper ca 15 x 15
·         Låt stelna och skär 2 ½ cm rutor med sågtandad kniv.

Lycka till!


Njut av fudgen till nybryggt gott kaffe!!
 

Rocky road fudge

·         200 g  mörk choklad 
·         200 g  mjölkchoklad 
·         25 g  smör 
·         397 g  sötad kondenserad mjölk 
·         2 tsk  vaniljsocker 
·         2,5 dl  minimarshmallows 
·         2,5 dl  jordnötter, helst osaltade, rostade 

Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med bakpapper
Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
Skär i rutor. Förvara i kyl.