Chokladfudge
Ca 35 bitar
50 gram smör
4 dl socker
½ dl kakao (mörk av god kvalité)
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
1 tsk vaniljsocker OBS! i slutet du fudgen stått 5 min efter kokningen
4 dl socker
½ dl kakao (mörk av god kvalité)
2 1/2 dl vispgrädde
1 tsk pressad citron
1 tsk vaniljsocker OBS! i slutet du fudgen stått 5 min efter kokningen
Gör så här:
· Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla ingredienserna utom vaniljsockret och koka ca 30 min. Rör med lugna tag emellanåt så att det inte fastnar i botten. Har du kökstermometer låt massan koka upp till 120 grader. Gör annars kulprovet:
Doppa en tesked smet i ett glas kallt vatten och känn om smeten kan formas till en kula. Koka annars lite till.
Doppa en tesked smet i ett glas kallt vatten och känn om smeten kan formas till en kula. Koka annars lite till.
· Dra kastrullen från värmen, låt stå 5 min. Rör ned vaniljsockret och häll upp smeten på ett vikt bakplåtspapper ca 15 x 15
· Låt stelna och skär 2 ½ cm rutor med sågtandad kniv.
Lycka till!
Lycka till!
Njut av fudgen till nybryggt gott kaffe!!
Rocky road fudge
· 200 g mörk choklad
· 200 g mjölkchoklad
· 25 g smör
· 397 g sötad kondenserad mjölk
· 2 tsk vaniljsocker
· 2,5 dl minimarshmallows
· 2,5 dl jordnötter, helst osaltade, rostade
Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med bakpapper
Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
Skär i rutor. Förvara i kyl.