Cupcakes, Cake pops m.m.



Jag älskar att göra cupcakes. Det är ett så bra alternativ till tårta. De blir lite festligt och lätt att forma till alla möjliga tillfällen.
Här kommer jag att lägga upp bilder och recept på cupcakes som jag gjort även på pop cakes m.m. 
Popcakes är som ett litet konstverk och en liten delikatess bit på samma gång, det gillar jag!
 
Pop cakes utav kladdkaka doppade i vit choklad samt en socker blomma på toppen.
 
Cake Pops  utav kladdkaka

2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl mjöl
100 g smält smör
Vit choklad
Pop Cakes pinnar (alternativt grillpinnar)
 Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten tillsammans med de torra ingredienserna.
Häll ner smeten i en form med löstagbarkant och grädda på 150 grader i cirka 20-25 minuter
Låt kakan svalna.
När kakan svalnat gröper du med hjälp av en sked ut kladdkaka i lagom storlek som en femkrona i storleken ungefär. Trä upp bollarna på pop cakes pinnarna och sätt i ett glas med socker.  Annars är frigolit jättebra som man har i typ en kruka med servett över om man vill ge bort dem.
Smält den vita chokladen över vattenbad. Doppa först pinnen i chokladen innan du trär på bollarna så sitter de bättre. Det blir som klister.
Doppa bollarna i chokladen och ställ sedan att stelna. Dekorera med vad du vill.
Lycka till!
Doppade i mörk 70%-ig choklad
Här på bilden har jag stuckit ned pinnarna i en frigolit som jag klätt med en servett så att det matchar dukningen.
Ett tips är att ha lite cocosfett i den smälta choklade så att den inte blir så "svår runnen".
En liten "kruka" som jag gav bort
 
Dessa fina med blåcoccos har min son gjort.

Fåret Shaun Cupcake

 
Dessa godingar hade jag till barnen på vår lilleprins 1års kalas
 
 


Leilas underbara mazarintårta



 
 
 En härlig tårta som garneras med grädde och massor av färska bär!
 Ingredienser
 
 150gmjukt smör
300gmandelmassa
3stekologiska ägg
0.5dlvetemjöl
smör till formen
Mandelspån till formen
2dlv ispgrädde
1lfärska bär till garnering
florsocker att pudra på kakan vid servering
 
Gör så här
 
 1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
 
 2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
 
 3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
 
 4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
 
 5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.

6. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär och pudra över florsocker.





 Mazarin Cupcakes med grädde och bär !! (recept Leilas)


 






 
14-16st
Ingredienser

·        Mazarin250gsmör, mjukt
·        1dlvetemjöl
·        5stägg, ekologiska
·        500gmandelmassa
·        Garnering2lfärka bär, t.ex. bigarråer, jordgubbar och hallon eller amerikanska blåbär
·        5dlvispgrädde


Gör så här

1. Mazarin

Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
4. Vänd sist i mjölet för hand.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
7. Låt dem svalna helt.
8. Garnering

Vispa grädden fluffigt och skiva jordgubbarna.

9. Spritsa grädden på kakorna som en lite ”bikupa” och fäst bären i grädden.
Grädden spritsas som "getingbo, bikupa"

 






Färska jordgubbar
 
Amerikanska blåbär (samt en bigarå på toppen)






Härliga Easter cupcakes recept Leila

 


 
Påsk  cupcakes
Ingredienser

12 Cupcakes

2 stekologiska ägg
2 dlströsocker
100 ghasselnötter
1.5 dlvetemjöl
1 tskbakpulver
0.75 dlmjölk

Frosting

1 dl nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk kaffe

Fågelbo

400 g mandelmassa eller marsipan
12-24 små chokladägg (smågodis)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
3. Mixa nötterna till pulver i hushållsmixer med kniv, eller mal i kvarn.
4. Blanda nötter, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten.
5. Rör i mjölken.
6. Placera ut stora pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga.
8. Låt svalna.
9. Frossting

Vispa nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
10. Rör ner kaffet.
11. Bred frostingen över cupcakesen.

12. Fågelbo
Pressa mandelmassan/marsipanen genom en vitlökspress.
13. Forma trådarna till små fågelbon på toppen av frostingen.
14. Lägg ett par chokladägg i varje fågelbo.

 
 
 



 

Monster Cupcake Kakmonstret i Mupparna

Detta är en variant utav "kakmonstret" med blåfrosting samt cocus som jag färgat blått. Har även att gjort kakmonstret cupcake då jag spritsar frostingen med "grästyll" fotot nedan recept kommer senare.



Själva muffinsarna är chokladmuffins med "blå" frosting


Choklad & Lavendelcupkaes  (Leilas recept)
(Lavendel kan uteslutas så det blir choklad cupcakes)
12 cupcakes
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt 
50 g smör
1 dl vispgrädde
3 färska lavendelblommor (eller ½ tsk torkad lavendel)
2 msk kallt kaffe
100 g mörk kvalitetschoklad
1.   Sätt ugnen på 175 grader
2.   Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.   Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ned i smeten.
4.   Låt smör, vispgrädde och lavendel koka upp, låt det stå och dra några minuter. Sila sedan bort blommorna
5.   Blanda detta i ägg smeten och tillsätt kallt kaffe.
6.   Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten)
7.   Rör ner chokladen i smeten
8.   Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
9.   Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter
Låt svalna
Chokladfrosting
250 gram mörkkvalitetschoklad
1 ½ dl vispgrädde
3 färska lavendelblommor (eller ½ tsk torkad lavendel)
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Lavendel blommor tillgarnering eller ev. sockerblommor
1.   Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
2.   Koka upp vispgrädde, lavendel, honung och flingsalt och häll detta över chokladen under mixning.

Här står muffinsarna på "snabbkylning" i uterummet.
Det är som att ha en enda JÄTTEKYL då det är vinter och man kan använda uterummet.
 

 
 


3.   Tillsätt smör och philadelphiaost och pulsmixa (tryck på och av på och av) Obs! Mixa bara tills krämen precis gått ihop, mixar man för länge så skär den sig.
4.   Använd en sprits med rundtyll och spritsa frostingen på muffinsen. Garnera med lavendelblommor eller lila socker blomma.


Apple pie  Cupcakes (recept Leila)
















Äppel- och kanelmuffins med crumble

 Muffinssmet grundrecept:

100gsmör
2stekologiska ägg
1.5dlströsocker
1tskvaniljsocker
2dlekologisk mjölk 3%
1stcitron, skalet
4dlvetemjöl
2tskbakpulver
1nypasalt

Fyllning:
3ststora äpplen
1msksmör till stekning
2mskströsocker
2tskmalen kanel

Smuldeg:

75gkallt smör
2dlhavregryn
1dlvetemjöl
1dlströsocker

 - Receptet är beräknat till ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins.
 Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
 3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
 4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
 5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.




























Färdigmuffins behöver inte alltid vara så tråkigaHär har jag dekorerat citronmuffins med citronkräm innuti. Det fick bli ett vitt kakmonster. Jag skall beställa mer blåhushållsfärg på nätet för de som finns i butikerna är så vattninga att frostingen blir för lös och svår att spritsa på. Det är bättre med färg som är gele. Ögonen är mentos med choklad pupill fäst med vitglasyr och såklart en cookies i munnen. SJÄLVKLART är hemmabakat bäst men ibland så ser man att man kan piffa till tom den enklaste muffinsen.




Blåbärs muffins med vitchokladfrosting passade jättebra till barndopet!!

Det blev Cupcakes till vårs sons dop. Enklare att beräkna hur mycket som går åt en med tårta. Sedan kan man på ett lätt sätt göra det lite festligt. Särskilt om man lägger upp det på ett högt fat.
Jag införskaffade ett cupcake träd (muffins fat) från Åhlens. Sedan hittade jag även ett tårtfat som passade bra att använda om man har många cupcakes.



 

Nutella whoopies (recept Leila)

Dessa blev helt klart våra favoriter här hemma MUMS!
Leilas recept

Choklad Whoopies med Nutella Frosting

20 Whoopies

 
100 g mjukt smör
1 ½ dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
3 msk espressokaffe
1 ekologiskt ägg
1/2 dl kakao av god kvalitet
75 g smält choklad
1 dl crème frâiche
 Nutella frosting
1 dl Nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk kaffe
Hasselnötter till garnering.
  
1.Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2.Vispa smör och strösocker krämigt.
3.Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
4.Blanda i ägg, kaffe, smält choklad och crème frâiche för hand och rör till en slät kaksmet.
5.Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll.
 Nutella frosting
1. Vispa nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
2. Rör ner kaffet.
3. Montering: Bred lite frosting på undersidan av en kaka och tryck fast en annan på frostingen som en macaron
 

En tradition att baka till julen...

MOROTSKAKA med saffran, kanel och apelsin




Kladdkakemuffins med grädde och silverströssel
 


















Ingredienser:
•2 st ägg
•2.5 dl strösocker
•2 tsk vaniljsocker
•1 krm salt
•4 msk kakao
•0.5 tsk bakpulver
•2 dl vetemjöl
•100 g smält smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i bakformarna.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter.
Lägg en handduk över kladdkake muffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.
 
 


Det våras för SEMLOR

 

SGer ca 16 - 20 bullar beroende på hur stora du gör dem
Ingredienser

Bullarna
75 gram  smör
2,5 dl  mjölk
25 gram  jäst
1,5 krm  salt
0,5 dl  socker
7,5 dl  vetemjöl
1 tsk  kardemumma, malen



1 dl  ägg till pensling

Fyllning
300 gram  mandelmassa
1 dl  mjölk
3 dl  vispgrädde
florsocker

Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.

8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.